Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | Deutch English |

Patientens genvej til rygestop

Tre simple spørgsmål fra sygehusmedarbejdere er ofte nok til at patienterne opnår et rygestop, det viser erfaringerne fra Karkirurgisk Ambulatorium på Sygehus Sønderjylland.

 

Rygestop-gavekort

Forsiden på det gavekort, som rygere kan få med sig fra sygehuset.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

Alle rygere kender det. Lyden af knipset på lighteren, det dybe drag, den langsomme udånding af røg efter første inhalering. Det er hyggen ved røgen. Men rygerne ved også, at det er usundt at ryge. Der er rigtigt mange bivirkninger, når røgen suges ud gennem det fine hvide papirrør i smøgerne eller via snaddens mundstykke.

Mange af rygere ender til sidst hos sygeplejerskerne Pia Mulberg og Jette Winther fra Karkirurgisk Ambulatorium på Sygehus Sønderjylland, da følgerne efter års rygning ofte viser sig som sygdomme i blodårerne.

- Vi ved, det er rigtigt svært for rygerne at stoppe, og derfor hjælper vi dem nu på vej med tre simple spørgsmål, fortæller Jette Winther og fortsætter:

- Vi spørger patienterne, om de ryger, om de har overvejet at stoppe med at ryge og i bekræftende fald, om vi må sende en henvisning til kommunens rygestopeksperter, siger den erfarne sygeplejerske.

Helt ok for patienterne
Man kunne tro, at patienterne blev fornærmerede, men det er ikke tilfældet.

- Nej, nej, det var bare helt fint, at de spurgte, for jeg vidste jo godt, at det var usundt at ryge, siger Preben Høgh.

Han havde været på sygehuset med forsnævringer og blodpropper i blodårerne på benene, og det var i den forbindelse, at han fik de tre spørgsmål.

- Jeg havde fire møder med rygestopinstruktøren, hvorefter jeg stoppede med at ryge, uddyber Preben Høgh.

Samarbejde mellem sygehus og kommuner
Sygehus Sønderjylland samarbejder med de fire nærliggende kommuner i Aabenraa, Haderslev, Tønder og Sønderborg. Arbejdsdelingen er nemlig, at det er kommunerne, der skal hjælpe borgerne med forebyggende sundhedstiltag.

Når sygeplejersken eller læge har fået lov til at sende patientens detaljer videre til kommunerne, får patienten et humoristisk gavekort, som skal minde om, at et rygestop er på vej. Herefter modtager patienten et opkald fra en kommunal rygestopinstruktør i løbet af et par uger.

- Vi bruger ikke løftede pegefingre, men vi roser naturligvis, når det lykkes vores borgere at reducere forbruget af citaretter eller helt at stoppe, siger sundhedsfaglig medarbejder Dorte Clausen fra Aabenraa Kommunes Sundhedscenter.

Typisk foregår rygestoppet ved besøg i sundhedscentre, apoteker eller andre steder, kommunerne samarbejder med. Nogle patienter får også mulighed for at få medicinsk behandling, der kan hjælpe med at lægge smøgerne på hylden.

Men ofte viser det sig, at det slet ikke er så svært, som rygerne havde forestillet sig på forhånd.

- Det var faktisk nemt nok, og nu har jeg ikke røget i et år, og jeg savner det heller ikke, siger Preben Høgh med et smil.

Se hele gavekortet her.

FAKTA:

  • Sygehus Sønderjylland henviser kun patienter til rygestop i kommunalt regi, hvis patienten selv ønsker det.
  • Der er ingen tvang.
  • Selve tiltaget hedder VBA, Very Brief Advise, og det viser sig, at mange rygere stopper på baggrund heraf.

Siden er sidst opdateret 03-06-2019
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os